Nazorg bij darmkanker

Weer thuis
Het is moeilijk te voorspellen wanneer u weer helemaal hersteld bent. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte van de operatie en de aard van de aandoening. Om de wond te ontzien mag u de eerste zes weken na de operatie niet tillen. Ook zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen raden we af. Na tien dagen mogen de hechtingen van de operatiewond verwijderd worden

Terug naar het ziekenhuis:
Tien tot twaalf dagen na de operatie hebt u een controle-afspraak met de chirurg die u heeft geopereerd. Hij controleert de wond en informeert hoe het met u gaat. Ook krijgt u de uitslag van de patholoog/anatoom als u die nog niet had. U blijft vijf jaar onder controle bij de coloncareverpleegkundige en de arts die u geopereerd heeft. De controle is belangrijk om na te gaan of de tumor terugkomt of uitgezaaid is. Ook kunt u eventuele klachten bespreken. Als het nodig is, krijgt u daar aanvullende onderzoeken voor.

Emoties bij kanker
Het krijgen van kanker, de behandeling en alles wat ermee samenhangt, is vaak ingrijpend. Ingrijpend, omdat de diagnose kanker heel bedreigend is en omdat er zoveel is waarover u geen controle hebt. U, uw partner, kinderen en anderen in uw naaste omgeving hebben de tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Het kan dan goed zijn op zoek te gaan naar een manier om over dit verdriet te praten, bijvoorbeeld met een vriend(in), een professionele hulpverlener of via de community van Mijnzorgnet.

Als de behandeling achter de rug is, begint u eigenlijk pas de ervaringen van de afgelopen periode te verwerken. Verwerken betekent dat u alles wat u hebt meegemaakt een plekje geeft zodat u weer verder kunt. Als de verwerking goed verloopt, merkt u vanzelf dat de daarbij behorende gevoelens langzaam maar zeker minder heftig worden.

Vermoeidheid
U kunt een aanhoudend gevoel van uitputting ervaren dat niet verdwijnt na een goede nachtrust. Daardoor bent u lichamelijk en geestelijk minder actief dan u gewend was. Praat erover met uw arts en/of coloncareverpleegkundige. Zij kunnen u informatie en tips geven over hoe u kunt omgaan met vermoeidheid.