Darmkanker behandeld door middel van een hipec operatie

Hipec darmkanker

HIPEC staat voor: Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Dit is een combinatie van chirurgisch ingrijpen en chemotherapie.

Het HIPEC proces

In sommige gevallen kan darmkanker uitzaaien naar het buikvlies en de buikholte. In dat geval is HIPEC een behandelingsmogelijk- heid. Eerst worden de uitzaaiingen en omliggend weefsel chirurgisch verwijderd. Het buikvlies en de buikholte worden vervolgens gespoeld met verwarmde cytostatica (kanker remmende medicijnen). Hierdoor kunnen resterende kankercellen op het buikvlies en in de buikholte gedood worden. Door de lokale toediening kan een hoge concentratie cytostatica gebruikt worden, waardoor de behandeling effectiever wordt.

Het verwarmen van de cytostatica zorgt voor een toename van de sterfte van kankercellen.

Waarom wordt er voor HIPEC gekozen?

Een HIPEC behandeling is een zeer effectieve behandeling. Gedurende de ingreep kunnen eerst tumoren weg worden gesneden die goed zichtbaar zijn. Daarna kunnen de zeer kleine tumorresten weg worden gespoeld met de verwarmde cytostatica.

De behandeling beschadigt een gering aantal ‘gezonde’ organen omdat het middel niet wordt toegediend door middel van een infuus, maar direct in de buikholte. Hierdoor treden er ook minder bijwerkingen op.

Het effect van de behandeling is groter dan in vergelijking met de traditionele behandelingen. Dit komt omdat de cytostatica verwarmd wordt toegediend. De cytostatica is circa 42 graden Celcius.

Het is een zware en agressieve behandeling die slechts in enkele ziekenhuis uitgevoerd wordt. De resultaten op lange termijn lijken echter hoopgevend voor darmkankerpatie?nten die door middel van een HIPEC operatie worden behandeld.

Fragment uit: 'Over leven met Kanker met dr. Verwaal over de HIPEC' (uitzending van NTR)

darmkanker uitzaaien naar het buikvlies en de buikholte. In dat geval is HIPEC een behandelingsmogelijk- heid. Eerst worden de uitzaaiingen en omliggend weefsel chirurgisch verwijderd. Het buikvlies en de buikholte worden vervolgens gespoeld met verwarmde cytostatica (kanker remmende medicijnen). Hierdoor kunnen resterende kankercellen op het buikvlies en in de buikholte gedood worden. Door de lokale toediening kan een hoge concentratie cytostatica gebruikt worden, waardoor de behandeling effectiever wordt.

Het verwarmen van de darmkanker uitzaaien naar het buikvlies en de buikholte. In dat geval is HIPEC een behandelingsmogelijk- heid. Eerst worden de uitzaaiingen en omliggend weefsel chirurgisch verwijderd. Het buikvlies en de buikholte worden vervolgens gespoeld met verwarmde cytostatica (kanker remmende medicijnen). Hierdoor kunnen resterende kankercellen op het buikvlies en in de buikholte gedood worden. Door de lokale toediening kan een hoge concentratie cytostatica gebruikt worden, waardoor de behandeling effectiever wordt.

Het verwarmen van de