Erfelijke darmkanker, is de ziekte erfelijk bepaald?

Darmkanker komt vaak voor in Nederland. Elk jaar krijgen circa 12.500 Nederlanders te maken met de ziekte darmkanker. Van deze gevallen van darmkanker gaat bij circa 10 procent om een vorm die erfelijk is. Van de erfelijke vorm van darmkanker zijn er twee darmkanker soorten die het meeste voorkomen.

HNPCC

De afkorting HNPCC staat voor: Hereditair Non-Polyposis Colorectaal Carcinoom. Dit is een erfelijke vorm van (dikke)darmkanker. Van alle patiënten die (dikke)darmkanker hebben ligt bij ongeveer 3 procent de oorsprong bij HNPCC. De kanker ontstaat vaak voor het vijftigste levensjaar. Vaak ontstaat de darmkanker bij de overgang van de dunne- naar de dikkedarm.

FAP

De afkorting FAP staat voor familiaire adenomateuze polyposis. Dit is een erfelijke vorm van darmkanker die autosomaal dominant wordt over geërfd. Dit betekend dat wanneer een ouder deze aandoening heeft er een kans van meer dan 50 procent is dat de aandoening wordt doorgegeven. FAP komt bij 1 procent van de dikke darmkanker patiënten voor. FAP bestaat uit honderden poliepen in de darm en ontstaat vaak al vanaf het tiende levensjaar.
Wanneer is darmkanker erfelijk?

Darmkanker in een erfelijke vorm ontstaat regelmatig op jongere leeftijd. Dat is voor het vijftigste levensjaar.

Belangrijke kenmerken van erfelijke darmkanker:
Darmkanker kan erfelijk zijn wanneer er van de nu volgende kenmerken veel in een familie voorkomen:

  • Er komt zowel darmkanker als baarmoederkanker in de familie voor
  • Tenminste drie familieleden hebben in opeenvolgende generaties darmkanker gehad. Daarbij is belangrij dat tenminste een van deze personen een eerstegraads familielid is.
  • Voor het vijftigste levensjaar wordt er darmkanker bij een (eerstegraads) familielid vastgesteld. Dit kan ook het geval zijn met baarmoederkanker