Darmkanker behandeld door een operatie

Darmkanker operatie

Darmkanker wordt het meest behandeld door middel van een operatie. bij een darmkanker operatie wordt de tumor met een gedeelte of de gehele dikke darm verwijderd. De mate van verwijderen van de (dikke) darm is afhankelijk van het aantal en de grootte van de tumor(en). het kan voorkomen dat een tumor door middel van een operatie niet te opereren is.

Het kan zijn dat er tijdens de operatie een (tijdelijk) stoma wordt aangelegd. Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darm via de buikwand. Dit wordt gedaan om het genezingsproces van de darm een grotere kans te geven. Een stoma wordt niet in alle gevallen aangelegd. Wanneer er voldoende ‘ruimte’ is om de darm weer op elkaar aan te sluiten wordt geen stoma aangelegd.

Na een operatie ligt een patiënt gemiddeld twee weken lang in het ziekenhuis. Deze periode is afhankelijk van uw persoonlijk herstel, eventuele complicaties en algemene conditie. Wanneer er een groot gedeelte van de dikke darm is verwijderd kunt u na de operatie ontlasting klachten hebben. Dit kan in de vorm van diarree zijn. Na verloop van tijd zullen de klachten afnemen omdat uw lichaam zich aan de nieuwe situatie heeft aangepast.

Diverse operatie technieken.

Een tumor in het laatste deel van de dikke darm - endeldarm - kan op verschillende manieren worden verwijderd. Bij een kleine tumor kan er voor worden gekozen deze via de anus te verwijderen. De chirurgen gebruiken hiervoor de nieuwe operatietechniek TEM. Dit staat voor: Transanale Endoscopische Microchirurgie. De grotere tumoren worden via de buikwand verwijderd.

Als een tumor te dicht bij de kringspier zit kan het nodig zijn om de kringspier operatief te verwijderen. Wanneer dit gebeurd is het noodzakelijk om een stoma aan te brengen. In enkele gevallen is het zelfs nodig om de hele dikke darm uit het lichaam te verwijderen. Wanneer u een erfelijke vorm van darmkanker heeft kan er voor worden gekozen om de dikke darm preventief te verwijderen. Op deze manier kan er darmkanker worden voorkomen.
 

stoma wordt aangelegd. Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darm via de buikwand. Dit wordt gedaan om het genezingsproces van de darm een grotere…"> stoma wordt aangelegd. Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darm via de buikwand. Dit wordt gedaan om het genezingsproces van de darm een grotere…">