Darmkanker is een verzamelnaam voor kanker aan de dikke-, dunne- en endeldarm. Lees meer informatie over de ziekte darmkanker.

Darmkanker buik

Elk jaar krijgen ongeveer 12.500 personen te maken met kanker in de darm. Kanker in de darmen kan op diverse manieren voorkomen. De meest voorkomende vorm is darmkanker.

Wat is darmkanker:

Wanneer u de diagnose darmkanker krijgt zit er in uw dikke darm een kwaadaardige tumor. Darmkanker begint meestal als poliepen in uw darmen. Gedurende een aantal jaren kunnen deze poliepen doorgroeien naar kwaadaardige tumoren. Kanker in de darmen kan voorkomen in de dikke darm, dunne darm en de endeldarm.

In dit darmkanker informatieportaal willen wij u zo effectief en duidelijk mogelijk informeren over de ziekte darmkanker.

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. die cellen zijn niet allemaal hetzelfde. een darmcel ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan een huidcel of een bloedcel. al deze cellen moeten constant vervangen worden, omdat ze verouderen of beschadigd raken. nieuwe cellen ontstaan door celdeling: uit één cel ontstaan twee nieuwe cellen, die zich vervolgens weer gaan delen. dit proces herhaalt zich telkens weer.

Celdeling

Bij darmkanker of kanker in het algemeen is de celdeling verstoord. Cellen blijven zich in snel tempo delen, terwijl er geen behoefte is om verouderde cellen te vervangen. De cellen die op deze manier ontstaan zijn iets anders van structuur dan de oorspronkelijke cel, zodat ze geen nuttige functie hebben. Op den duur ontstaat een opeenhoping van kwaadaardige cellen, ofwel een (kwaadaardige) tumor.

Deze (kwaadaardige) gezwellen kunnen van hun oorspronkelijke plek in het lichaam ontsnappen. Ze groeperen zich dan op andere plaat- sen in het menselijk lichaam. Dit proces noemt met uitzaaiingen. Deze kwaadaardige gezwellen kunnen in de (dikke) darm opduiken.

Bij darmkanker ontstaat dit gezwel meestal uit een in eerste instantie niet kwaadaardige poliep. Deze poliepen groeien in 0 tot 10 jaar tijd uit tot darmkanker.

Wat zijn poliepen?

Darmpoliepen zijn uitstulpingen van het slijmvlies van de dikke darm. Dit slijmvlies bekleedt de binnenwand van de darm. Het is onduidelijk waarom mensen darmpoliepen krijgen. Het ontstaan ervan heeft onder meer te maken met voeding en erfelijkheid. Veel darmpoliepen blijven klein en geven niet tot nauwelijks klachten. Ze kunnen daarom vaak geen kwaad echter is het wel zo dat darmpoliepen de kans op darmkanker sterk verhogen.

Darmpoliepen kunnen in nul jaar tot tien jaar uitgroeien tot kwaadaardige gezwellen. Dit is exact de reden waarom alle poliepen moeten worden verwijderd. Om te ontdekken of u darmpoliepen in uw darmen hebt is een kijkonderzoek in de darm nodig. Dit wordt een colonoscopie genoemd.

Uitzaaiingen

Darmkanker kan zich uitbreiden naar andere delen in het lichaam. Wanneer cellen van de darmtumor loslaten komen deze in de bloedbaan of het lymfestelsel terecht. Zo verspreiden deze cellen zich door het hele lichaam. Dit noemen we uitzaaiingen of metastasen. Uitzaaiingen van darmkanker kunnen zich nestelen in de lever en longen en kunnen daar nieuwe tumoren vormen.

Hoe vaak komt darmkanker voor?

Het aantal mensen dat darmkanker krijgt per jaar ligt tussen de 12.000 en 13.000 personen. Op dit moment sterft ongeveer 40 procent aan de ziekte darmkanker. Dat komt neer op een aantal van gemiddeld 4.750 personen per jaar.