Gezonde en gevarieerde voeding belangrijk tegen darmkanker

Darmkanker en voeding

Gezonde en gevarieerde voeding

Denk goed na over hetgeen u eet elke dag. Gezond eten levert de voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Elk voedingsmiddel bevat verschillende voedingsstoffen in wisselende hoeveelheden. Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Eten uit alle vakken van de Schijf van Vijf.

De Schijf van Vijf:

1. Eet gevarieerd
2. Eet niet te veel en beweeg
3. Eet minder verzadigd vet
4. Eet veel groente, fruit en brood
5. Eet veilig

Gezond eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht en lichaam.

Wereld Kanker Onderzoek Fonds - onderzoek naar voeding:

In 2007 is gebleken uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds dat eten van voorbewerkt vleed de kans op darmkanker kan vergroten. Veel vleeswaren en worst vallen onder voorbewerkt vlees.

Te vaak dierlijke vetten en rood vlees eten vergroot ook de kans op (dikke) darmkanker. Rood vlees is:
- rundvlees
- varkensvlees
- lamsvlees en
- geitenvlees

Wanneer u deze vleesgroepen van bijvoorbeeld een barbecue eet (verbrand of verkoold) wordt dit risico nog grotere.

Geadviseerd wordt daarom om vis, kip of wild te eten in plaats van rood vlees. Daarnaast kan het verstandig zijn om een dag in de week vegetarisch te eten.

‘Beschermend effect tegen darmkanker
Nog niet duidelijk en overtuigend aangetoond is of vezelrijke voeding de kans op (dikke)darmkanker verkleint. Vezelrijke producten zijn, volkoren producten, groente en fruit. Om dit echt duidelijk te maken is aanvullende wetenschappelijk onderzoek nodig.
Gezonde en gevarieerde voeding blijft belangrijk voor uw lichaam en uw spijsvertering.

Meer informatie over voeding kunt u lezen op de website van het voedingscentrum.