Colonoscopie methode van een darmonderzoek

Colonoscopie

De arts onderzoekt bij een colonoscopie de het slijmvlies van de dikke darm. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van een colonoscoop. Dit is een flexibele slang die in het lichaam van de patiënt wordt ingebracht via de anus. De arts kan door deze colonoscoop in de darm van de patiënt kijken. Via deze methode kan hij zien om eventuele afwijkingen in de darm te vinden.

PROCES VAN EEN COLONOSCOPIE

Wanneer iemand een colonoscopie ondergaat ligt hij of zij op de linkerzijde op een onderzoeksbank. De behandeld arts brengt het een onderzoek de colonoscoop via de anus in de endeldarm. De colonoscoop wordt vanaf hier steeds een stukje verder de darm ingebracht. De arts blaast ook lucht in de darmen op de darmwand goed zichtbaar te maken. Vervelende bijwerking hiervan is, dat er buikkrampen kunnen optreden.

De kop van de colonoscoop kan de arts bedienen. De arts controleert tijdens het onderzoek de binnenbekleding/ slijmvlies van de darm zeer nauwkeurig. De colonoscoop wordt meestal tot aan het begin van de dikke darm ingebracht. Bij sommige onderzoeken is het niet mogelijk om de dikke darm te bereiken.

Het is mogelijk dat de patient tijdens het onderzoek een andere houding aanneemt. Het kan dan zijn dat de patient op de rechterzijde of op de rug moet gaan liggen. De verpleegster of verpleger die bij het onderzoek aanwezig is wordt soms gevraagd om op bepaalde plaatsen in de buik druk uit te oefenen op de buik.

De duur van het onderzoek is 15 tot 30 minuten. De tijdsduur is afhankelijk van de lengte van de dikke darm en de bochten die de colonoscoop moet nemen.

POLIEPEN GEVONDEN EN VERWIJDEREN

Wanneer een arts poliepen tegen komt in uw darm dan zal hij deze direct verwijderen. De poliepen worden verwijderd met een lus van metaaldraad. Deze wordt als een lasso om de poliep heen gelegd. Vervolgens komt er een elektronisch stroompje op het metaaldraad. Op dat moment wordt de poliep afgesneden. De poliepen die worden wegesneden worden door de behandelend arts naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek.

De kans dat u een kleine bloeding krijgt na het wegsnijden van poliepen is aanwezig. De bloeding kan tot twee weken na het verwijderen van de poliepen optreden. Het verwijderen van poliepen doet geen pijn.