Laatste Nieuws

Isala Zwolle

Laboratorium Isala analyseert miljoenste ontlastingsmonster in strijd tegen darmkanker.

Een bijzonder moment vanochtend bij het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van Isala in Zwolle. Het laboratorium analyseerde het miljoenste ontlastingsmonster in de strijd tegen darmkanker.

Het KCL is één van de drie laboratoria in Nederland dat analyses uitvoert voor het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker. Een derde van alle ontlastingsmonsters van heel Nederland komen in het laboratorium in Zwolle terecht. Het bevolkingsonderzoek startte in januari 2014. Het aantal tests dat het KCL dagelijks uitvoert is de afgelopen drie jaar enorm gestegen. Van 700 tests per dag naar 2000. Het testen van de 2000 ontlastingsmonster duurt 6,5 uur per dag. Er blijft voldoende tijd over om de analyseapparatuur en digitale systemen te onderhouden en te actualiseren.

Landelijk bevolkingsonderzoek

Het eerste jaar kregen 703.626 mensen een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Dit jaar krijgen bijna 2 miljoen mensen een uitnodiging.

Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken (FSB). Deze organisatie coördineert de bevolkingsonderzoeken borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker in Nederland.

Wat gebeurt er met de resultaten?

Het KCL geeft de resultaten door aan de landelijke database van het bevolkingsonderzoek darmkanker, die de uitslag van de test bekend maakt aan de cliënt.

Als er bloed in de ontlasting zit, krijgt de cliënt een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Van de deelnemers aan dit onderzoek ontvangt 6,4 procent deze uitnodiging.

Bron: RTV OOST

Ander Nieuws