Laatste Nieuws

Red 1000 levens

Startschot Red 1000 levens

Vanaf vandaag starten wij met ons project ‘Red 1000 levens’. Het project heeft als doel om de minimale screeningsleeftijd van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker te verlagen van 55 jaar naar 50 jaar.

Samen met vzw Stop Darmkanker en Stop Darmkanker Nederland. Dr. Luc Colemont is een voormalig MDL-arts die al jarenlang strijdt voor verlaging van deze leeftijd, is managing director van de vzw Stop Darmkanker en tevens autoriteit op het gebied van de preventie van darmkanker.

Waarom is dit project nodig?

Het Bevolkingsonderzoek Darmkanker wordt sinds 2014 uitgevoerd. Jaarlijks doen meer dan 1,5 miljoen Nederlanders de test en worden 15.000 gevallen van darmkanker vroegtijdig opgespoord. Maar recente studies geven aan dat darmkanker al rond het 40e levensjaar ontstaat, waardoor 55 jaar te laat is. Met het verlagen van deze leeftijd naar 50 jaar, worden potentieel 1000 levens gered. Alle reden voor een leeftijdsverlaging dus!

Zijn wij de enige partij die dit willen?

Nee. Er zijn al signalen vanuit de politiek én het zorgveld die aangeven dat deze verlaging de volgende noodzakelijke stap is binnen het Bevolkingsonderzoek Darmkanker. De Europese Richtlijn schrijven deze minimumleeftijd ook voor, dit sterkt ons alleen maar in onze missie.

Wat kan ik hieraan bijdragen?

Teken de petitie op www.red1000levens.nl. Wij gaan voor minimaal 40.000 handtekeningen, zodat wij deze kunnen overhandigen aan de Tweede Kamer. Met een dergelijke hoeveelheid handtekeningen moet dit onderwerp worden besproken in de Tweede Kamer. Een goede zaak dus! Daarnaast zouden wij het op prijs stellen als je berichtgeving van ons project op social media ziet, te liken/delen.

Ander Nieuws