Laatste Nieuws

Darmkankeronderzoekanp 0

Open brief aan minister Bruins

Op 24 januari jongstleden publiceerden wij in samenwerking met onze mede actievoerders, vzw Stop Darmkanker en DC klinieken in de Telegraaf onze open brief aan minister Bruin.

Het ministerie van VWS
Postbus 20350
2500 EJ Den Haag

Almere, 24 januari 2020

Hooggeachte heer Bruins,

In 2017 zijn er 5.097 Nederlanders overleden aan de gevolgen van darmkanker[1]. Dit zijn er 14 per dag, iedere dag weer. Darmkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende vormen van kanker. Gelukkig is bewezen dat vroegtijdige opsporing de kans op genezing enorm vergroot.

In 2014 is in Nederland het bevolkingsonderzoek naar darmkanker gestart. Aan dit onderzoek nam in 2018 73% van de Nederlanders deel. Hiermee is Nederland wereldwijd koploper. Door dit bevolkingsonderzoek werden in 2017 4.203 darmkankers gevonden en bij 23.220 mensen een voorstadium van darmkanker[2]. Dat is een prachtig resultaat, want hierdoor wordt heel wat leed vermeden én worden aanzienlijke kosten bespaard.

Toch moeten we een belangrijke kanttekening plaatsen bij het bevolkingsonderzoek in Nederland. Op dit ogenblik wordt men namelijk pas uitgenodigd vanaf 55 jaar. De Europese richtlijnen zijn echter al jaren glashelder en stellen screening van darmkanker voor vanaf 50 jaar[3]. De kans op het krijgen van darmkanker neemt toe na het 50e levensjaar. Naar verwachting zal het in Nederland toepassen van deze richtlijn resulteren in het vroegtijdig opsporen van zo’n 1.000 extra gevallen per jaar.

Er wordt al enige tijd gediscussieerd over het verlagen van de leeftijd naar 50. Wij vinden dat dit te lang duurt, het is nu tijd voor actie, zodat er jaarlijks 1.000 levens worden gered. Om deze reden slaan artsen, ervaringsdeskundigen en experts de handen ineen met als doel de leeftijd waarop Nederlanders worden uitgenodigd voor screening zo snel mogelijk te verlagen naar 50 jaar.

U heeft aangegeven pas in 2021 naar deze beleidsmaatregel te kijken. Dat is te laat voor duizenden vaders, moeders, opa’s en oma’s die een hoop leed bespaard zouden kunnen worden. Met deze brief vragen wij u daarom om NU tot actie over te gaan.

Wij zullen de komende periode op verschillende manieren aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp. Onder andere door het aanbieden van een petitie die te tekenen is op www.red1000levens.nl.

Wij hopen dat u snel tot actie over zal gaan. Zodat in 2021 al de eerste duizend levens worden gered!

Met vriendelijke groet,

Actiegroep “Red 1000 Levens”

Dr. Luc Colemont – Maag, Darm, Leverarts en directeur vzw Stop Darmkanker België

Dr. Sjam Ganesh – Maag, Darm, Leverarts DC Klinieken

Marthen Bakker - Directeur Stichting Stop Darmkanker Nederland

 

[1]https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-darmkanker-voor-professionals/achtergrond-en-ontwikkelingen/feiten-en-cijfers

[2]https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-darmkanker-voor-professionals/achtergrond-en-ontwikkelingen/feiten-en-cijfers

[3]https://www.stopdarmkanker.be/BOEKJE/boekEU.pdf

Ander Nieuws