Laatste Nieuws

Asperine

Aspirine om darmkanker te bestrijden

Uw medicijnkast thuis zit vol potentiële kankermedicijnen. In België is een studie gestart om aspirine als strijdmiddel tegen darmkanker te evalueren.

Repurposing drugs of medicijnen een nieuw doel geven, is wereldwijd in opmars. Middelen die al tientallen jaren bestaan, worden van onder het stof gehaald om na te gaan of ze een extra baken vormen in de strijd tegen kanker. Die geneesmiddelen zijn niet langer beschermd door patenten en zijn spotgoedkoop. Ze vormen daarmee een interessant alternatief voor of een extraatje boven op bestaande kankerbehandelingen waarvan de kostprijs vaak oploopt tot tienduizenden euro's per patiënt.

Omdat farmabedrijven er geen brood in zien, nemen filantropen het pionierswerk op zich. Onder anderen de vroegere aannemer Luc Verelst heeft er zijn stokpaardje van gemaakt. Hij zette in 2009, na het overlijden van zijn zus, het Antikankerfonds op. Dat fonds, dat wordt gespekt door kleppers als AB InBev-telg Alexandre Van Damme, Filip Balcaen (ex-Balta) en de familie Van de Velde, financiert nu samen met Kom Op Tegen Kanker een nieuwe studie met aspirine. Verelst wil wetenschappelijke bewijzen verzamelen en een eventuele terugbetaling verkrijgen. Kostprijs van de studie: 700.000 euro. 400 Belgische darmkankerpatiënten krijgen de komende vijf jaar dagelijks een aspirine toegediend, in de hoop dat de tumorcellen na een eerste behandeling (chirurgie en chemotherapie) niet weer opduiken. Momenteel is dat een groot probleem. Jaarlijks krijgen 3.000 Belgen de diagnose van darmkanker, waarbij meer dan de helft na de behandeling hervalt. Een derde van de patiënten overlijdt binnen vijf jaar na de diagnose. In Nederland loopt nog een grotere studie, samen goed voor 1.500 patiënten.

Twee pistes

Aspirine kan darmkankerpatiënten via twee pistes helpen. 'Chronische darmontstekingen kunnen schade aanrichten aan het genetisch materiaal van cellen, waardoor die zich ongecontroleerd kunnen vermenigvuldigen en tumoren vormen. Aspirine is een ontstekingsremmer en kan de tumorgroei afremmen', aldus het Antikankerfonds. 'Het middel heeft ook een remmend effect op de aanmaak van een lichaamseigen stof die de kwaadaardige tumorgroei stimuleert.'

De heilzame werking van aspirine, waarvan het Duitse Bayer de basis al in 1897 legde, is al langer bekend. Onder anderen David Agus, de dokter van Steve Jobs, zweert bij een dagelijkse babyaspirine wegens het positieve effect op hart en bloedvaten. En vorig jaar bleek uit een studie op meer dan 100.000 gezonde mensen dat twee aspirines per week slikken een significante impact had op het risico op darm-, long- en borstkanker. Maar de Belgische studie om aspirine in te zetten tegen darmkanker is uniek.

spirine is slechts een van de vele onderzoekspistes die voor het grijpen liggen. Het Antikankerfonds heeft zich de voorbije jaren ondergedompeld in de materie en 200 oude geneesmiddelen geïdentificeerd met een antikankerpotentieel. 'De selectie gebeurde op basis van de wetenschappelijke lectuur, resultaten van preklinische onderzoeken en anekdotische verhalen van artsen.'

Het Antikankerfonds heeft sinds vorig jaar een studie lopen naar een kankercocktail van negen medicijnen met onder meer een banaal middel tegen teenschimmels, een middel om af te kicken van een alcoholverslaving en een artrosemedicijn. Er ligt nog meer werk op de plank, alleen ontbreken de middelen om dat te financieren. 'Ik verwacht niet dat farmabedrijven alle registers opentrekken. Dat is niet hun prioriteit. Maar ik hoop dat deze medicijnen niet nog eens 30 jaar liggen te wachten', zegt Liese Vandeborne van het Antikankerfonds.

Softenon tegen bloedkanker

De eerste 'herbestemde' kankermedicijnen zijn intussen op de markt. Zo is er een op basis van thalidomide, een ingrediënt van het felbesproken medicijn tegen misselijkheid Softenon. Dat was populair bij zwangere vrouwen, tot bleek dat duizenden kinderen daardoor met een afwijking werden geboren. Het werd in de jaren 60 van de markt gehaald, en herleeft nu - in combinatie met andere medicijnen - als bloedkankermiddel.

Bron: Tijd.be

Ander Nieuws