Laatste Nieuws

Foto werving social media

Kent u iemand die geen darmonderzoek liet doen na een ongunstige uitslag in het bevolkingsonderzoek?

Een klein deel van de mensen waarbij bloed in de ontlasting wordt gevonden bij het bevolkingsonderzoek darmkanker laat geen darmonderzoek doen om darmkanker uit te sluiten. Onderzoeker Lucinda Bertels van het AMC probeert te achterhalen waarom dit zo is.

" Bent of kent u iemand die geen darmonderzoek liet doen na een ongunstige uitslag in het bevolkingsonderzoek darmkanker? Stuur dan een email naar l.s.bertels@amc.nl voor meer informatie. Deelnemers krijgen een cadeaubon van 20 euro. ‘’

Geen darmonderzoek na een ongunstige uitslag in het bevolkingsonderzoek darmkanker?

Achtergrond

In het bevolkingsonderzoek darmkanker worden mensen tussen de 55 en 75 jaar oud uitgenodigd om hun ontlasting op te sturen. Als in deze ontlasting bloed wordt gevonden wordt hen aangeraden om een darmonderzoek (coloscopie) te laten doen om te onderzoeken of ze darmkanker hebben. Niet iedereen blijkt het advies om een coloscopie te laten doen ook op te volgen. Het kan zijn dat zij daar goede redenen voor hebben, maar daar is op dit moment nog niets over bekend. 

Doel van dit onderzoek
Wij willen onderzoeken waarom sommige mensen geen vervolgonderzoek laten doen nadat zij een ongunstige uitslag van de thuistest hebben gehad in het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Wie zoeken we?
Wij zoeken mensen die hebben deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en daarbij een ongunstige uitslag hebben ontvangen van de thuistest, maar die geen darmonderzoek hebben laten doen. Wij willen deze mensen bij hun thuis interviewen over hun redenen hiervoor. Het is niet de insteek om deze mensen over te halen alsnog een darmonderzoek te laten doen.

Interesse?
Bent u geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek? Stuur dan een email naar onderzoeker Lucinda Bertels: l.s.bertels@amc.nl . In ruil voor uw deelname ontvangt u een cadeaubon van 20 euro.

Alvast hartelijk dank.

 

Lucinda Bertels
Onderzoeker, afdeling Huisartsgeneeskunde
Academisch Medisch Centrum – Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA)                                                 

Email: l.s.bertels@amc.nl

Ander Nieuws