Laatste Nieuws

foto RTL Nieuws

Artsen willen behandeling darmkanker verbeteren met databank

Bij welk type behandeling is iemand met dikkedarmkanker het meest gebaat? Een grote databank waarin de medische gegevens van dikkedarmkankerpatiënten zijn samengebundeld, moet in de toekomst een antwoord geven op die vraag.

Zo'n centrale databank bestaat nog niet, maar medisch specialisten en onderzoekers hopen dat die er snel komt. Zij roepen patiënten op om toestemming te geven hun gegevens te delen.

Prognose vaak slecht

Iedere dag krijgen meer dan veertig Nederlanders te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. En met 5000 overlijdensgevallen per jaar is de prognose vaak slecht. Darmkanker is na longkanker de soort kanker waaraan de meeste Nederlanders overlijden. En toch weten artsen en onderzoekers er nog heel weinig van, zegt Miriam Koopman, de enige hoogleraar dikkedarmkanker in Nederland. Artsen weten bijvoorbeeld wel dat chemotherapie na een operatie bij slechts twee van de tien patiënten écht zin heeft, maar ze weten niet welke twee patiënten dat zijn. Er valt soms geen peil op te trekken. "Waardeloos", noemt Koopman dat. "Ik kan een behandeling voorstellen, maar ik weet niet of die behandeling gaat leiden tot het gewenste effect."

Heel frustrerend

Dat maakt het voor patiënten heel moeilijk om een goede keuze te maken, zegt Koopman. "Het is alsof je een dure auto koopt, waarvan de verkoper zegt: ik weet niet of die volgend jaar nog werkt, of volgende maand, of over een week al kapot is. Echt een waardeloze keuze, heel frustrerend." De database moet in de toekomst een betere behandeling mogelijk maken. In de toekomst, benadrukt Koopman. "Het liefst zouden we willen dat het al morgen leidt tot een therapie op maat, maar het verzamelen van de gegevens kost tijd. Dus de patiënt die nu toestemming geeft, doet dat niet voor zichzelf, maar wel voor familie, bekenden en vrienden die in de toekomst kanker krijgen."

Bron: RTL Nieuws
Foto: Rtl Nieuws

Ander Nieuws